Søndag 11. mai arrangerte dykkeklubben SUB-BSI klubbdykk med fokus på undervanns-fotografering, og hadde invitert med seg Cessa, som med kombinasjonen merittert UV-fotograf og marinbiolog kunne komme med litt tips og triks om hva en kan se etter, og hvordan en får det på brikka. Ferden gikk til Rong fergekai, hvor det finnes et rikt dyreliv.
Katrine og Nico hev seg også med, så vi ble en liten gjeng fra museet. Vi hadde pakket med oss litt bøker til bruk på kaien, i tillegg til noen bøtter og pinsetter sånn i tilfelle det skulle være noe av interesse for museumssamlingene. Det var vi etter hvert veldig glade for, for dykkerne tok med seg opp litt av det de fant slik at vi kunne studere det nærmere sammen – og der dukket det opp spennende ting!
Mest uventet var kanskje denne flotte børstemarken, som vi har fått hjelp av en kollega i Sverige til å sette navn på (takk, Arne Nygren!); Synnøve plukket med seg en skosåle fra havbunnen under dykket sitt, og da den kom opp la Katrine merke til at den var en fargerik Syllide like under hælen.
Børstemark i familien Syllidae er ofte fantastisk flotte, og denne hadde familieforøkning på gang; den lange halen består av små individer under utvikling, som etter hvert slipper taket og suser av sted. Nå viser det seg at denne mest sannsynlig er en Myrianida pinnigera – som er en ny art for Norge, om det stemmer! Børstemarken har blitt en del av museumssamlingen, og skal bli forsket videre på.

Habitat: skosåle? Denne flotte børstemarken ble et spennende bekjentskap! Foto: Cessa Rauch, Katrine Kongshavn
Av annet forskningsmateriale fikk vi også samlet noen amfipoder til MADAM-prosjektet, og mosdyr til NorDigBryo.
Katrine hadde også et ønske om å få fatt i et par skjell av storkjeglesnegl, Calliostoma zizyphinum til et undervisningsopplegg vi holder på å lage for 5.-7. klassinger i prosjektet MarDivA; dykkerne leverte til gangs!

Calliostoma zizyphinum og en Steromphala cineraria pent dandert på et gammelt kamskjell. Foto: Katrine Kongshavn
Og selv om de var svært små, var våre små pyramidellidae-venner godt representert. Vi fant fire forskjellige arter for artsdatabanken-prosjektet Pyramidellidae og lavere heterobranchia, blant annet Spiralina spiralis.
Aller mest jubel og glede på kaien ble det da en lilla frynsesnegl, Edmundsella pedata, fikk sine 15 minutes of fame i de hvite bakkene – dette må være dagens mest fotograferte dyr! Og det er ikke noe rart, for se så flott – visste du at vi har disse i sjøen her hos oss?

Lilla frynsesnegl, oppe i en av plastbakkene på visning og nede i sjøen hvor den mumser i seg hydroider. Foto: Katrine Kongshavn, Synnøve Langnes Øverbø
Flotte er for øvrig bildene som ble tatt også, se på dette her! Merk at Cessa ikke dykket, men bare snorklet helt i overflaten sammen med Nico – en kan se mye fint helt oppe på grunna også!

Anemoner, kutlinger, sekkdyr, mosdyr, rød- grønn- og brunalger, nakensnegler og mer – vi har en fantastisk flott natur! Foto: Nina Elise Frogg, Synnøve Langnes Øverbø, Frida Indrebø, Cessa Rauch
Takk til SUB for invitasjonen og dykkerne for godt selskap og deling av nydelig bilder, vi hadde en strålende fin og innbringende dag i sola!
-Cessa & Katrine