På høsttokt med MAREANO

MAREANOs høsttokt gikk av stabelen 22. september, og etter forskerbytte i Kristiansund 1. oktober er jeg en av dem som skal være med på del to. Etter planen så skal vi konsentrere oss om området Kristiansund-Halten, Sularyggen og Iverryggen (se kart), så det blir litt grunnere stasjoner på oss.

Gult: undersøkt på del 1 av høsttoktet, brunt: planlagt for del 2. Hentet fra mareano.no

G.O. Sars til kai i Kristiansund

G.O. Sars til kai i Kristiansund

Skipet vi er ute med er R/V “G.O Sars”, som er en fantastisk flott båt – med 77,5 m lengde og 18 m bredde så har vi god plass å boltre oss på!

Soloppgang i dag morges

Soloppgang i dag morges

Fra videorommet (på et tidligere tokt)

Fra videorommet (på et tidligere tokt)

Grab i aksjon (på et tidligere tokt)

Grab i aksjon (på et tidligere tokt)

Prøver i fra første del av toktet

Prøver i fra første del av toktet

Epibentisk slede

Epibentisk slede

Grab

Grab

Campod

Campod

Vi dro ut i fra Kristiansund i går kveld, etter litt lyn-sightseeing i byen. For øyeblikket er vi ute på Mørebankenfor å fullføre arbeidet der, og i skrivende stund driver vi og tar video av havbunnen. Dette gjøres ved hjelp av en videorig (CamPod) som dras langs bunnen i et 700 m langt transekt og filmer i høy oppløsning. I videorommet sitter det en konsentrert gjeng av biologer og geologer og følger med; sedimenttyper, bunnformasjoner og dyreliv bokføres etter hvert som de dukker opp.
Om noen timer skal vi etter planen også ta et par fullstasjoner her ute før vi flytter oss til neste område (Sularyggen og Iverryggen står på programmet, hva som tas når avhenger av vær og vind. Fullstasjoner er stasjoner hvor vi i tillegg til video samler inn biologiske og kjemiske prøver. De biologiske prøvene tas ved hjelp av ulike innsamlingsredskaper; epibentisk slede, en liten bomtrål, og en 0.25 m^2 van Veen grab.