Vi har lenge sett behovet for å dra tilbake til noen utvalgte lokaliteter på Sørlandet hvor en del arter børstemark først ble funnet og beskrevet – det har blitt en del «kluss i systemet» om hvem som egentlig er hvem i årenes løp, og da må man helst begynne å nøste i fra start.
I april klaffet det plutselig med både husrom, tid, båt og folk, så vi hev oss i rundt og dro til Kristiansand; Jon og Katrine fra museet, Eivind Oug fra NIVA, og Maël Grosse i fra UiO.
Målet var altså å finne igjen disse børstemarkartene på stedene de er beskrevet i fra, og dokumentere dem supergrundig med fotografering og DNA. Vi skulle også (naturligvis!) samle inn annet av interesse som vi måtte komme over, totalt var det 4-5-6 prosjekter som får nytt materiale i fra dette. Vi brukte en 14-fots båt, en håndtrukket grabb, og en langskaftet rive for å samle inn. Totalt ble det 14 stasjoner i Kristiansandsområdet, og mange flotte prøver!
På veien opp igjen fikk vi en bonus:
Vi har tidligere vært på besøk i Haugesund når Slettaa dykkerklubb arrangerte marinbiologikurs (mer om det her), og et par ytterligere lynvisitter til Smedasundet når anledningen har bydd seg – og vi har funnet masse spennende, bl.a. noen nye arter for Norge av tanglopper (Jassa herdmani, Stenothoe valida). Det er veldig artsrikt like under overflaten, se video:
Så vi bestemte oss for å svinge innom flytebrygga der igjen på vei fra Kristiansand til Bergen – og tilfeldigvis hadde noen av dykkerne akkurat kommet inn med en fangst av spøkelsesteiner som de hadde ryddet opp fra bunnen.
Disse hadde masse påvekst, og vi fikk snike foran måkene i køen og plukke løs en del mosdyr og annet som grodde på dem. I tillegg samlet vi de planlagte prøvene fra brygga, så det ble mye spennende!
-Katrine