En særs effektiv uke på Espegrend!

I midten av februar samlet «team Bryozoa» (mosdyrlauget?) seg på Espegrend marinbiologiske stasjon utenfor Bergen for å igjen fordype seg i mosdyrenes vidunderlige (og noget kompliserte!) verden i forbindelse med prosjektet NorDigBryo.

gruppebilde tatt på kaien - alle myser mot sola

ca 90% av deltagerne – tar med dette bildet som dokumentasjon på hvor fint vær det faktisk var! Foto: Tomas Sørlie

gruppebilde og bilder av ulike mosdyrkolonier

“Team Mosdyr” (nå fulltallige for anledningen) i midten, og ulike mosdyrkolonier omkring. Midtbilde: Tomas Sørlie, rammebilder: Tine Benjaminsen og Maria Buhaug Grankvist

Mosdyr, eller Bryozoa, er små kolonidannende evertebrater som vi vet ganske lite om, både på utbredelse, slektskap og økologi – noe prosjektet NorDigBryo arbeider med å rette opp, støttet av Artsprosjektet. NorDigBryo (link går til mer informasjon) er et samarbeid mellom universitetsmuseene i Oslo, Trondheim og Bergen, med samarbeidspartnere fra Polen, Skottland, og nå også England.

Det var ikke så lenge siden sist vi hadde et tilsvarende artsverksted på Sletvik, NTNU sin feltstasjon i Trøndelag (mer om det her LINK) – det var så produktivt og trivelig at vi gledet oss stort til å være vertskap i Bergen.

Gruppen besto av en god blanding teknikere, vitenskapelig ansatte, studenter og mosdyreksperter; sistnevnt er alltid et ekstra løft, for da kan man får svar på en del av det en lurer på!

Denne gangen var vi så heldige å få med oss to internasjonale eksperter på mosdyr, Jo Porter fra Heriot-Watt University, Orkney, og Paul Taylor fra Natural History Museum i London. Disse to jobbet tett sammen med masterstudentene våre: Maria som jobber med mosdyr i den notorisk vanskelige ordenen Cyclostomatida, og Terese som starter opp nå med en oppgave om fremmede mosdyrarter.

Kollasj av bilder hvor personer arbeider på lab

Det var ikke rent få latinnavn som fløy rundt på laben! fotos: Katrine Kongshavn

Været viste seg i fra sin aller, aller beste side – da var det litt ergerlig at vi ikke hadde lagt opp til mye feltarbeid (fordi Bergen i februar…), men vi fikk nå luftet studenter og utenlandske eksperter til noen fine marinalokaliteter.

kollasj av bilder fra innsamling på marinaer

En ekspedisjon til Glesvær er sjelden feil! Fotos: Paul Taylor, Jon Kongsrud

Samtlige deltagere har nok også gått «runden» på Espegrend en hel del ganger når det trengtes en pause fra lablivet og litt opptak av vitamin D! Vi fikk høre flere spennende foredrag, snakket mye fag, og ledd mye! God mat og et glimt av nordlys ble det også.

Vi hadde med oss et bredt utvalg prøver i fra evertebratsamlingen, med geografisk spenn i fra Skagerrak til Polhavet, og dybdemessig strakk de seg i fra fjæra til flere tusen meters dyp.  Så det var variert utvalg og noe for enhver smak – og mange spennende funn!

Prøver fra samlingene til sortering og identifisering

Labarbeid og foredrag. Foto: Katrine Kongshavn

Vi gjorde som på Sletvik og skrev spesielle funn opp på tavla; enten de var noe uvanlig, noe nytt, noe spesielt fint som alle burde se, eller noe som av andre grunner var interessant.

en grønn tavle med fargerik påskrift av ulike latinske navn på mosdyrarter

Wall of fame! Foto: Katrine Kongshavn

hanskekledde hender som tar ev vevsprøve med pinsett av en mosdyrkoloni i en petriskål

Vevsprøvetaking

 

Aina tok turen ned fra Trondheim for å plukke vevsprøver på plater til genomskimming i prosjektet Biodiversity Genomics Europe (BGE); vi fylte en hel plate og begynte på den neste, noe som er vanvittig effektivt, for dette er tidkrevende arbeid!

 

 

 

 

 

Effektive var for øvrig hele gjengen – vi endte med over SYV HUNDRE registeringer på en uke! Her er mye spennende, og når vi etter hvert også får de genetisk dataene så blir det et helt nydelig datasett!

en mengde små glass med mosdyr oppi

Ny-opparbeidede prøver – her fra Mali! Foto: Katrine Kongshavn

Takk for innsatsen, godt selskap, gavmild deling av kunnskap og data, og for en veldig fin uke!

Katrine

PS: Følg gjerne @nordigbryo på Instagram, og besøk prosjektets hjemmesider på NHM i Oslo (LINK)!